Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Sportvoeding hardlopen – veganistisch

Alle categorieën HerstelMountainbikenEnergie Repen

In het verleden was de veganistische levensstijl niet erg populair onder sporters. Sterker nog, de meeste atleten geloofden dat een eetpatroon met veel vlees en andere dierlijke producten nodig was om voldoende eiwitten en andere voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar het tij lijkt nu gekeerd. Steeds meer succesvolle atleten laten de dierlijke producten staan en kiezen voor een plantaardig voedingspatroon. Zo volgt toptennisster Serena Williams het raw food dieet, eet crossfit kampioen Matt Fraser veganistisch en kiest ultrarunner Scott Jurek voor een plantaardige levensstijl. Ook onder recreatieve duursporters neemt de populariteit van het veganisme steeds meer toe. Het is minder schadelijk voor het milieu, beter voor het dierenwelzijn en sommigen zijn er ook van overtuigd dat het beter is voor onze gezondheid. Er zijn genoeg redenen te bedenken om voor een veganistisch eetpatroon te kiezen, maar toch lijken sommige fanatieke hardlopers hun bedenkingen te houden. Voor hen is er eigenlijk maar één vraag belangrijk. Krijg ik met een plantaardig voedingspatroon wel genoeg voedingsstoffen binnen?


Koolhydraten, eiwitten en sportvoeding bij hardlopen

De meeste sportdiëtisten en sportartsen zullen deze vraag met een volmondige ‘ja’ beantwoorden. Maar ook uit een van de laatst gepubliceerde onderzoeken van de World Health Organisation blijkt dat veganisten zich geen zorgen hoeven te maken over de voedingsstoffen die ze binnenkrijgen. Volgens de onderzoekers bevat een rijk en gevarieerd plantaardig dieet van alle voedingsstoffen meer dan genoeg om het lichaam fit en gezond te houden.

Zelfs duursporters die tijdens trainingen en wedstrijden veel van hun lichaam vragen kunnen prima uit de voeten met een veganistisch voedingspatroon. Daarbij is het vooral belangrijk dat ze voldoende calorieën in de vorm van koolhydraten en eiwitten binnen krijgen, zodat ze genoeg energie hebben om te training te volbrengen en tegelijkertijd de nodige reserves kunnen opbouwen. Welke voedingsmiddelen die deze voedingsstoffen uiteindelijk leveren, zou voor het lichaam dus helemaal niet van belang zijn. De vraag is dus eigenlijk niet of je als veganistische duursporter voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, maar hoe je ervoor kan zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Sportvoeding hardlopen

Veganistische sportvoeding

Daar is in het begin misschien een beetje creativiteit voor nodig, maar moeilijk is het zeker niet. Zo bevatten bonen, noten, zaden, granen en groene groenten veel koolhydraten en eiwitten en doen ze het goed bij het koolhydraat stapelen of als herstelmaaltijd. In een portie Edamame bonen van 150 gram zit bijvoorbeeld al 18 gram eiwitten. En één ons tempeh, tofu of linzen bevat ook ongeveer tien gram eiwitten. Daarnaast zitten groenten als spinazie, rucola, broccoli, andijvie en boerenkool vol met belangrijke vitamines en mineralen, die kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld de regulatie van de vochthuishouding.

Dankzij het snelgroeiende aantal veganistische duursporters wordt ook het aanbod van veganistische sportvoeding ook steeds groter. Zo zijn er al plantaardige energy gels waar extra vitamines en mineralen aan zijn toegevoegd. Daarnaast zijn er steeds meer herstel shakes en recovery repen op basis van plantaardige eiwitten te vinden. Op Duursport.nl is er zelfs een aparte vegan selectie gemaakt, zodat je makkelijk en snel voor een veganistische variant kan kiezen.

Plantaardig eten, wanneer starten?

Ben je van plan om binnenkort te starten met een veganistisch voedingspatroon? Dan is het ook slim om over het moment van starten na te denken. Wanneer je vlak voor een belangrijke wedstrijd of zware trail zit, is het niet verstandig om grote veranderingen door te voeren. Het ideale moment om over te gaan, zit tussen twee evenementen in of aan het begin van de trainingsperiode voor een marathon. Dan kunnen zowel de lichaam als de geest wennen aan de nieuwe levensstijl. Dat betekent overigens niet dat kleine aanpassingen tussendoor helemaal niet mogen of kunnen. Zo nu en dan kiezen voor een vleesloze maaltijd kan geen kwaad. Ook een veganistisch tussendoortje kan natuurlijk altijd. En dan kan je na die grote marathon of zware trail altijd nog besluiten om helemaal over te stappen.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact