Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Sportdrank in de winter

Alle categorieën Energie GelsGravelSportdranken

De dagen worden korter, de temperatuur zakt en dus wordt de kleding dikker. Van je fietsshirt met korte mouwen naar een thermoshirt, beenstukken, colletje om, jasje met lange mouwen en een windstopper aan. Er zit natuurlijk een groot verschil tussen de winter en de zomer qua kleding. Maar hoe ga je met voeding en drinken om in koudere temperaturen?


Zorg dat je warm blijft

Drink je juist meer of juist minder? Neem je meer of minder reepjes/gelletjes mee? Het is sowieso belangrijk om warm te blijven, maar niet te warm. Zweet droogt namelijk op en zorgt voor afkoeling. Naast kleding en warmte is voeding erg belangrijk. Mijn eigen ervaring is dat ik minder tot mij neem ten opzichte van de zomer. Ik ben sowieso al een slechte drinker, maar ’s winters wordt het nog lastiger. Daarom is het belangrijk om de juiste sportvoeding in de bidon te doen en daarbij goed te eten.

Bij fietstrainingen tot een uur neem ik alleen lauw water mee. Bij echt koude ritten op de fiets is dat natuurlijk zo afgekoeld dus zorg ik voor vertrek dat ik nog een paar goede slokken sportdrank neem. Zodra ik langer train kies ik voor een isotone sportdrank, mijn persoonlijke favoriet is de Amacx Isotonic Sportdrink Lemon. Deze sportdrank is lekker fris en niet te zoet, als je je tenminste aan de aanbevolen hoeveelheid houdt. Ik ga zelf altijd uit van tweeënhalve schep voor een bidon van 750ml, voor een bidon van 500ml iets minder dan twee schepjes.

Het is, zeker bij intensievere trainingen, belangrijk dat je naast vocht ook voedingsstoffen tot je neemt tijdens een training. Zelf hanteer ik de regel van een halve liter per uur. Als ik dat niet haal probeer ik daarna het verschil bij te drinken.

Energy Bar als aanvulling op de sportdrank

Qua repen heb ik twee favorieten, beide van Powerbar. Namelijk de Ride Bar Peanut Caramel en de Natural Energy Bar in de smaak Strawberry & Cranberry. Voordeel van deze repen is dat er extra magnesium in zit, wat weer een rol speelt bij het behouden van soepele en sterke spieren. Maar als je kijkt naar wat ik meestal meeneem kom ik toch terecht bij onze gele kromme vriend, de banaan. Ook hier zitten veel goede voedingsstoffen van nature in zoals magnesium, kalium en vezels, plus een grote variatie aan vitamines.

Sportvoeding bij het schaatsen

Bij een schaatstraining kies ik sowieso voor een isotone sportdrank. Mijn hartslag komt op het ijs makkelijker omhoog dan op de fiets en hierbij kan ik dan ook moeilijk in mijn rustige zones schaatsen. Hij schiet tijdens het inrijden al snel naar de D2 zone of daarboven. Ook al duurt een schaatstraining meestal maar zo’n zestig minuten, met de warming-up en cooling-down meegerekend ben je al snel meer dan anderhalf uur actief. Eten tijdens een schaatstraining doe ik niet, daar is de training te kort voor.

Of je meer of minder eet en drinkt hangt vooral af van de inspanning die je doet. Het blijft zaak om ook in de winter goed te blijven eten en drinken. Een auto komt niet vooruit zonder brandstof, als de tank bijna leeg is moet je hem bijvullen. Op de fiets kun je beter een hongerklop voor zijn en vooraf voldoende eten en drinken en dit tijdens de training bij te vullen.

Veel trainingsplezier!

Geschreven door Lisanne Buurman

Ik ben Lisanne Buurman, schaatsster en skeeleraar uit West-Friesland. Momenteel werk ik hard aan mijn herstel van twee knie operaties en rijd ik wedstrijden op de fiets voor WV West-Frisia.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact